11.10.2021

Miten voi suoristaa etuhampaat

Vinot etuhampaat voivat vaikuttaa itseluottamukseen. Sen lisäksi ne voivat olla haitaksi terveydellesi, joka voi johtaa vaivoihin kuten hammasmätään tai ientulehduksiin. 

Ei ole väliä onko sinulla vain yksi tai useampi vino hammas. Hoito voi muuttaa hymysi ja jopa terveyttäsi!

Jotkut vinojen hampaiden tapaukset vaativat vain yksinkertaista säätöä. Nykyään on niin monia erilaisia hammashoidon vaihtoehtoja, että hoidon välttämiselle ei oikein enää ole syitä. 

Aina läpinäkymättömistä oikomiskalvoista perinteisiin hammasrautoihin, tämä artikkeli kertoo sinulle kaikki tavat, miten voit saavuttaa suoremman hymyn vain muutamassa kuukaudessa.

Hampaiden suoristamisen hyödyt

Hampaiden suoristamisessa ei ole kyse ainoastaan ulkonäöstä, vaan myös terveydestä. Vinot ja väljät hampaat voivat johtaa moniin vaivoihin, jos ne jättää hoitamatta. Vaivoja voivat olla mm. hammasmätä, reikiintyminen, ientulehdukset ja hampaiden menettäminen. 

Ahtaita hampaita voi olla vaikea pestä kunnolla. Ahtaat hammasvälit, joihin ruoka jää helposti jumiin, voivat myös hautoa bakteereja. Tämä voi johtaa pahanhajuiseen hengitykseen ja parodontiittiin – infektioon, joka vahingoittaa kudosta, mikä pitää hampaitasi paikoillaan.

Joissain tapauksissa tämän tapainen infektio voi mennä myös verenkiertoon verisuonien kautta. Tämä puolestaan aiheuttaa riskin sydäntaudeille, aivohalvaukselle ja valtimoiden vaurioille.  

Vähemmän ongelmia leuan kanssa

Ihmisillä joilla on vinot hampaat, on usein myös väärä purenta. Tämä ei ainoastaan kuluta hampaita, vaan rasittaa myös leuan liitoksia. Jatkuva paine lihaksiin ja niveliin voi johtaa krooniseen leukakipuun, päänsärkyihin ja korvakipuihin, korvien soimiseen ja jopa huimaukseen. Monet ihmiset jotka ovat kärsineet edellä mainituista oireista, ovat todenneet oireiden kadonneen purentavian korjauksen jälkeen.

Saat pitää omat hampaasi pidempään

Kukaan ei pidä vanhentumisen ajatuksesta, mutta kuinka moni pitää hampaidenhoitoa yhtenä osana anti-aging -rutiiniaan? Suoria hampaita on helpompi puhdistaa ja puhtaat hampaat ovat vähemmän alttiita ennenaikaiselle kulumiselle, mädälle tai muille vaurioille. Yksinkertaisesti sanottuna, jos haluaa pitää tekohampaat loitolla, kannattaa panostaa suorempaan hymyyn ränään. 

Mitkä ovat vaihtoehtoni hampaiden suoristamiselle?

Yksi asia on varmaa – jos haluat suoremmat hampaat, tarvitset oikomishoitoa. Onneksi on monia vaihtoehtoja, joista voit valita sinun mieltymyksiisi ja budjettiisi sopivan vaihtoehdon. Tässä on listattuna kaikki erilaiset oikomishoidon menetelmät, joilla voit suoristaa etuhampaasi:

Läpinäkyvät oikomiskalvot

Läpinäkyvät oikomiskalvot tarjoavat vaihtoehdon niille, jotka haluavat suoran hymyn ilman, että pitää käyttää perinteisiä hammasrautoja. Läpinäkyvät oikomiskalvot toimivat siirtämällä hampaita haluttuun suuntaan ajan saatossa, kunnes hampaat ovat täysin suorassa. Koska kalvot ovat mukavat ja läpinäkyvät, ne ovat hyvin suosittu vaihtoehto niin lasten kuin aikuistenkin keskuudessa.

Läpinäkyvät oikomiskalvot täytyy riisua syömisen ajaksi ja kalvoa tulee vaihtaa aina 2-3 viikon välein, kun hampaasi hiljalleen suoristuvat. Voit jutella meidän hammaslääkäreiden tai oikomiseen erikoistuneiden hammaslääkäreiden kanssa, jotta voitte yhdessä selvittää sopivatko oikomiskalvot sinulle. 

Hampaiden sisäpuolelle asetettavat hammasraudat

Hampaiden sisäpuolelle asetettavat hammasraudat ovat sidotut metalliraudat, jotka liimataan hampaidesi sisäpuolelle. Ne ovat myös hyvin suosittu vaihtoehto niille, jotka eivät halua näkyviä hammasrautoja. 

Ne ovat myös paljon mukavammat kuin perinteiset hammasraudat. Yleisesti hampaiden sisäpuolelle asetettavat hammasraudat ovat ihanteelliset silloin, kun halutaan korjata näkyvien hampaiden, eli etuhampaiden asentoa. 

Perinteiset hammasraudat

Myös junanraiteina tunnetut perinteiset hammasraudat asennetaan hampaisiin käyttämällä kannattimia ja metallilankaa. Metallilankaa pitävät paikoillaan kuminauhat.

Hoidon aikana oikomiseen erikoistunut hammaslääkäri kiristää ja säätää rautojen painetta, kunnes hampaasi ovat täysin suorat. Perinteisten hammasrautojen huono puoli on se, että ne ovat hyvin näkyvät ja voivat olla hyvin epämukavat.

Damon-hoito

Damon-hoidon ideana on lieventää kitkaa metallilangan ja kannattimen välillä, joka tekee käytöstä mukavampaa. Tässä käytetään liukuvaa mekanismia kuminauhan sijaan.

Damon-hoito on hieman huomitoa herättämättömämpi vaihtoehto verrattuna perinteiseen kuminauhaan. Damon-hoito on myös hygienisempi vaihtoehto, sillä ne eivät haudo yhtä paljon bakteereja ja plakkia.

Voinko suoristaa etuhampaani ilman oikomiskojetta?

Oikomiskojeet ovat suositeltu tapa oikoa hampaat, mutta on myös muutama muu tapa saavuttaa suorempi hymy.

Leikkaus

Joissain tapauksissa suukirurgi pystyy suoristamaan hampaasi. 
Ortognaattinen leikkaus edellyttää leuan siirtämistä samaan linjaan hampaidesi kanssa. 

Tämänlaisen leikkauksen hinta voi olla korkea, eikä tätä menetelmää yleensä suositella elleivät hampaasi ja leukasi aiheuta sinulle suurta vaivaa joka päivä. 

Kosmeettinen hammashoito

Jotkut ihmiset saattavat mieluummin valita kosmeettisia hoitoja, kuten viiluja tai hampaiden liimauksen, mutta nämä ratkaisut vain vaikuttavat vain ulkonäköön, eivätkä paranna suun terveyttä.

Viiluja ja hampaiden liimausta käytetään tyypillisesti hampaisiin, jotka ovat lohjenneet, joissa on suuria aukkoja tai jotka eivät asetu vierekkäin hyvin. 

All About Smiles suosittelee aina juttelemaan hammaslääkärin tai oiontaan erikoistuneen hammaslääkärin kanssa, kun kyse on oikean hoitomenetelmän valitsemisesta. 

Paras tapa suoristaa yksi tai muutama vino hammas

Joillekin kokonainen hampaidensuoristuskalusto voi olla liikaa, jos haluaa suoristaa vain yhden hampaan.

Tästä syystä monet suosivat läpinäkyviä oikomiskalvoja, kuten ClearCorrectia. Tähän ei myöskään kulu niin paljon aikaa, vaan muutama viikko tai kuukausi. Täten voi saada suorat hampaat ilman, että kukaan huomaa ja voit poistaa kalvot suustasi koska vain. 

Siinä ne olivat! Tässä on listattuna nyt kaikki tavat, joilla voit suoristaa etuhampaasi.

Me All About Smiles:llä uskomme, että jokainen ansaitsee terveen hymyn, josta voi olla ylpeä. Miksipä et varaisi aikaa yhdelle valtuutetulle hammaslääkärillemme ja ota selvää, mikä hoitomenetelmä on paras sinulle?

Onko All About Smiles sinulle?
Tee helppo testi ja huomaa miten helppoa on suoristaa hampaasi.
Olenko hoitoon sopiva?

Luomme onnellisempia elämiä, terveempien hymyjen kautta!

Contact
M: [email protected]
T: +45 89878040
chevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram