23.12.2021

Miten minun tulisi puhdistaa läpinäkyvät oikomiskalvoni? 4 helppoa tapaa

Kun on kyse hammashygieniasta, niin puhtaus on kaiken avain! Tämä ei eroa, kun kyse on läpinäkyvistä oikomiskalvoista. Mutta miten sinun tulisi puhdistaa läpinäkyvät oikomiskalvosi, miten usein se pitäisi tehdä ja miksi se on niin tärkeää?

Miksi sinun tulisi puhdistaa läpinäkyvät oikomiskalvosi

Terveyssyistä

Olet saattanut miettiä, että onko se tarpeellista puhdistaa läpinäkyvät oikomiskalvosi. Sinun tulee kuitenkin ottaa ne aina pois syömisen ja juomisen ajaksi, sekä pestä hampaasi ennen kuin laitat ne takaisin paikoilleen. Pelkkä hampaiden peseminen ei kuitenkaan poista kaikkia bakteereja ja ruoantähteitä. Tämän takia on tärkeää puhdistaa myös hammasvälit sekä oikomiskalvot. 

Sinun tulee olla entistäkin ahkerampi hampaiden pesurutiinien kanssa, kun käytät läpinäkyviä oikomiskalvoja, sillä ne ovat täydellinen piiloutumispaikka ruoalle ja bakteereille. Kun moinen epäpuhtaus jää oikomiskalvojen sisälle jumiin, se ei ainoastaan näy ulospäin, vaan se myös aiheuttaa vaaran terveydellesi. 

Kyse ei ole ainoastaan ientulehduksesta, hampaiden menetyksestä ja pahanhajuisesta hengityksestä. Monet vakavammat terveysongelmat kuten keuhkokuume ja sepelvaltimotauti voivat johtua huonosta suuhygieniasta. Viimeaikaisten tutkimusten mukaan suusi on koti yli 70:lle bakteerikannalle, joista kaikki kasaantuvat oikomiskalvojesi ympärille joka kerta, kun käytät niitä. 

Lyhyesti, hampaiden pesu ei riitä hyvän suuhygienian ylläpitämiseksi, kun käytät läpinäkyviä oikomiskalvoja.  

Oikomiskalvojen hyvässä kunnossa pitäminen

Läpinäkyvät oikomiskalvot on tehty erittäin ohuesta muovisesta materiaalista, joka auttaa niitä pitämään lähes näkymättömän ulkonäön paljaalle silmälle. Vaikka materiaali on kestävää, vääränlainen huolenpito saa oikomiskalvon vääristymään ja likaantumaan. Korvaavat retentiolaitteet ja oikomiskalvot voivat tulla kalliiksi, joten on parasta pitäytyä yksinkertaisissa ohjeissa vahinkojen estämiseksi. 

Kuinka usein sinun tulisi puhdistaa läpinäkyvät oikomiskalvosi?

Aivan kuten hampaasikin, tulee oikomiskalvot puhdistaa kahdesti päivässä. Oikomiskalvojen puhdistusksesta on hyvä tehdä osa jokapäiväistä hampaiden pesurutiinia. Näin tekemällä on helpompi pitää suuhygienia hyvällä mallilla. 

Aina kun mahdollista, on hyvä huuhdella oikomiskalvot haalealla vedellä*, kun poistat ne suusta. Tämä minimoi bakteerien määrää, ruoan ja syljen kasaantumista sekä pitää ne puhtaina ja kirkkaina. Tämä myös helpottaa siihen, että suuhusi ei tulisi pahaa makua. 

*Läpinäkyviä oikomiskalvoja ei tulisi koskaan huuhdella kuuman veden alla, sillä äärilämpötilat voivat vääristää muovia ja lopputuloksena voi olla uuden kalvon hankinta!

4 Helppoa tapaa puhdistaa läpinäkyvät oikomiskalvosi

Nyt kun olemme käyneet miksi ja miten usein sinun tulisi puhdistaa läpinäkyvät oikomiskalvosi, tässä on neljä parasta tapaa miten tehdä niin:

1. Liottaminen kiteissä

Yksi parhaista tavoista puhdistaa oikomiskalvosi on käyttää tähän tarkoitettuja pesukiteitä. Ne auttavat pääsemään eroon bakteereista sekä auttavat estämään oikomiskalvoja värjääntymästä. 

Tämän keinon käyttämiseksi sinun tulee täyttää astia haalealla vedellä ja sekoittaa veden sekaan paketillinen oikomiskalvojen puhdistuskiteitä. Anna oikomiskalvojesi liota tässä liuoksessa noin 15 minuttia ja sen jälkeen harjaa ja huuhtele ne ennen takaisin suuhun laittamista. 

2. Saippua

Et tarvitse kalvojen pesuun tarkoitettuja kiteitä tätä keinoa varten. Kirkas antibakteerinen saippua* tekee tehtävänsä aivan yhtä hyvin. 

*Huomaa, että värjättyjen ja hajustettujen saippuoiden käyttö ei ole suositeltavaa, sillä ne voivat värjätä kalvot, sekä jättää kalvoihin maun. 

Tämän keinon käyttämiseksi sinun tulee vain tehdä liuos haaleasta vedestä ja saippuasta. Anna oikomiskalvojesi liota noin 15 minuuttia. Tämän jälkeen harjaa ja huuhtele ne huolellisesti, jotta kaikki saippua poistuisi. Antibakteerinen saippua ei ole hyväksi elimistölle, joten huuhtelu on erittäin tärkeää!

3. Tislattu valkoinen etikka

Etikka on tunnettu sen puhdistuskyvyistään ja se pystyy puhdistamaan myös sinun oikomiskalvosi! Mutta ennen kuin lähdet siivouskaapillesi, huomaa, että voit ainoastaan käyttää tislattua valkoista etikkaa tähän keinoon. Muut etikat voivat tahrata oikomiskalvosi. 

Sekoita 1 osa etikkaa 3 osaan vettä ja anna oikomiskalvojesi liota seoksessa noin 15 minuuttia. Jälleen on hyvä harjata ja huuhdella oikomiskalvot hyvin liotuksen jälkeen, jotta pääset eroon kaikista ansaan jääneistä roskista ja pysyvistä mauista. 

4. Ruokasooda

Toinen jo kotoota löytyvä suosikki - ruokasooda voi sekä tappaa bakteereita, että poistaa tahroja oikomiskalvoistasi. 

Sekoita yksi ruokalusikallinen ruokasoodaa 200 millilitraan haaleaa vettä ja sen jälkeen anna oikomiskalvojesi liota seoksessa vähintään 30 minuuttia. Tämän jälkeen harjaa ne ja huuhtele kunnolla. 

Vältä näitä asioita, jotta pidät oikomiskalvosi puhtaana

On olemassa monia tapoja joilla voit pitää oikomiskalvot puhtaana, mutta on myös monia asioita joita sinun ei tulisi koskaan tehdä. Välttele siis näitä asioita:

  • Älä liota oikomiskalvojasi suuvedessä, sillä se voi tahriinnuttaa ne. 
  • Älä laita oikomiskalvojasi kuumaan veteen (älä myöskään tiskikoneeseen)
  • Älä yritä pestä oikomiskalvojasi hammastahnalla. Se voi tahriinnuttaa ne tai saada ne maistumaan pahalta.
  • Älä jätä oikomiskalvojasi lojumaan ympäriinsä, kun et käytä niitä. Pidä niitä aina säilytysrasiassa (paitsi silloin kun puhdistat niitä!). 

Tarvitsetko apua oikomiskalvojesi puhdistamisessa?

Joskus oikomiskalvot voivat värjääntyä, voivat alkaa tuntua limaisilta tai aiheuttaa pahanhajuista hengitystä. Jos mikään yllämainituista puhdistuskeinoista ei tepsi, olisi sinun hyvä konsultoida ammattilaista. Voit käydä nettisivuillamme AllAboutSmiles, josta löydät paikallisen hammaslääkärin tai oikomiseen erikoistuneen hammaslääkärin, joka voi neuvoa sinua. 

Onko All About Smiles sinulle?
Tee helppo testi ja huomaa miten helppoa on suoristaa hampaasi.
Olenko hoitoon sopiva?

Luomme onnellisempia elämiä, terveempien hymyjen kautta!

Contact
M: [email protected]
T: +45 89878040
chevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram